Recomandari informative

  1. Profil U de pornire (profil de socru)
  2. Adeziv VONMEISTER ECO-THERM NUMBER 1 pentru lipirea placilor de
      polistiren(4-5 kg /mp)
  3. Placi de polistiren EPS 60 ->EPS 80
  4. Dibluri pentru polistiren
  5. Profile cu plasa PVC sau AL pentru protectie colt
  6.Adeziv VONMEISTER ECO-THERM NUMBER 1 - Strat de lipire
      (~4,5 kg/mp)
  7. Plasa din fibra de sticla 145g/mp (1,1mp/mp)
  8.Adeziv VONMEISTER ECO-THERM NUMBER 1 -strat de spacluire
  9. Amorsa pentru tencuieli *** (4-5 mp/kg )
10. Tencuiala decorativa   pentru fatade ***
11. Hidroizolatie si apoi termoizolatie soclu
      cu polistiren extrudat.
12. Tencuiala mozaicată pentru soclu - ***
      (5-7 kg/mp)

RECOMANDARI INFORMATIVE pentru executia sistemelor pentru termoizolarea peretilor exteriori

 

Înainte de a începe lucrările de termoizolare trebuie pregătită suprafaţa suport, adică peretele care urmează a fi izolat. Trebuie efectuată verificarea suportului, mai ales în cazul clădirilor vechi, iar în cazurile indicate trebuie efectuată şi remedierea acestora prin desfacerea tencuielilor neaderente şi îndepărtarea tencuielilor degradate. În unele cazuri bucăţile de tencuială cu aderenţă mai slabă sau care ies din planul peretelui pot fi reparate cu mortar de ciment. Suprafaţa peretelui trebuie desprăfuită, iar în cazul suprafeţelor suport cu absorbţie mare este necesară şi amorsarea suprafeţei (de ex. în cazul unui suport din BCA se va folosi amorsa zidărie *** ).
Montajul termosistemului începe prin trasarea orizontalităţii, după care urmează fixarea profilului de soclu la înălţimea de minim 30 de cm deasupra trotuarului. Profilele se fixează cu ajutorul şuruburilor cu diblu împănat, din 30 în 30 de cm. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţieri între profil şi perete, iar la capete se pot folosi piesele de imbinare din plastic. 
Fixarea plăcilor termoizolante prin lipire se poate face la o temperatură de peste (+) 5°C, pentru lipirea plăcilor de EPS se va folosi Materialul din sacii de Adeziv VONMEISTER ECO-THERM NUMBER 1 se amestecă cu cantitatea de apă indicată pe sac, se lasă 2 - 3 minute să se odihnească, după care se amestecă din nou. Adeziv VONMEISTER ECO-THERM NUMBER 1 se va aplica pe plăcile de polistiren prin metoda contur-puncte (adică aplicarea adezivului se face perimetral în benzi cu o lăţime de cca. 5 cm pe tot conturul plăcii, iar în mijlocul plăcii se vor aplica minim 3 puncte de adeziv cu diametru de cca. 15 cm). Adeziv VONMEISTER ECO-THERM NUMBER 1 se va aplica în aşa fel încât suprafaţa de aderare să fie de cel puţin 40%.  Grosimea stratului de adeziv folosit pentru lipirea plăcilor trebuie să fie de maxim 1 cm. Plăcile EPS trebuie dispuse în contact strâns, cu rosturile ţesute, iar adezivul preparat trebuie utilizat în intervalul de 15-20 de minute de la preparare. După ce adezivul de sub plăcile termoizolante a făcut priză
(1 - 2 zile în funcţie de temperatură), se poate începe ancorarea mecanică a plăcilor prin fixarea cu dibluri. Diblurile se vor fixa numai în punctele în care, sub placa termoizolantă, există şi un strat de adeziv întărit. În cazul în care, se izolează faţada cu plăci EPS, la clădiri cu înălţime sub 8 m, fixarea în dibluri este necesară numai în situaţia în care suprafaţa suport prezintă un factor de nesiguranţă în ceea ce priveşte fixarea doar prin lipire (de ex. este tencuită sau are proprietăţi de absorbţie ridicată). La clădirile cu înălţimea mai mare de 8 m, chiar şi în cazul suprafeţelor suport optime (de ex. perete din beton sau zidărie curată) se recomandă f ixarea suplimentară în dibluri, cu câte 6 - 8 - 10 buc/m2, în funcţie de  felul zidăriei şi înălţimea clădirii.  Lungimea diblurilor se alege în funcţie de adâncimea de ancorare în stratul suport, de grosimea tencuielii existente (dacă este cazul), de grosimea adezivului folosit la lipirea plăcilor, respectiv de grosimea materialului termoizolant! În cazul cărămizilor cu goluri verticale şi beton poros, găurirea pentru dibluri se va face burghiu rotativ, nu prin percuţie, deoarece trebuie evitată ruperea pereţilor inferiori, subţiri, ai blocurilor ceramice.
După uniformizarea prin şlefuire a întregii suprafeţe se vor monta profilele de protecţie colţ PVC sau AL cu plasă, profilul cu picurător pentru balcon, profilul racord fereastră şi profilul de dilatare perete, înglobate în stratul de Adeziv VONMEISTER ECO-THERM NUMBER 1   Pentru umplerea rosturilor dintre plăcile termoizolante se va folosi adeziv - spuma poliuretanică pentru polistiren Den Braven.
Următoarea fază de execuţie este aplicarea masei de şpaclu şi înglobarea plasei din fibră de sticlă 145 g/mp pentru armare. Se aplică adezivul (masa de şpaclu) cu o grosime uniformă (pentru aceasta se va folosi gletieră din material inoxidabil cu dinţi de 10 x 10 mm), în cantitatea necesară ( ~4 kg/m2), apoi în acest strat de armare proaspăt se va îngloba plasa din fibră de sticlă, având grijă ca fâşiile de plasă să aibă o suprapunere de 10 cm. Masa de şpaclu care trece prin găurile plasei din fibră de sticlă va fi netezită pe întreaga suprafaţă. Această fază de lucru este sensibilă la temperatura ambientală şi la condiţiile meteorologice. La realizarea stratului de glet, respectiv până face priză adezivul folosit la lipirea plăcilor (1 - 3 zile, în funcţie de condiţiile meteorologice) temperatura suprafeţei nu poate să coboare sub (+)5°C, dar nici nu are voie să se usuce brusc, de aceea peste (+)25°C sau pe timp de vânt, lucrările pot fi executate doar prin luarea unor măsuri de precauţie (de ex. folosirea plasei de protecţie schelă). Cu masa de şpaclu se poate lucra 15-20 de minute, atâta fiind timpul deschis al produsului. Dacă este necesar, în vederea obţinerii unei suprafeţe netede şi uniforme, se mai poate aplica încă un strat subţire de glet. Grosimea stratului final de glet pe placa de EPS trebuie să fie de ~3 mm şi trebuie realizată în aşa fel încât să nu se vadă plasa din fibră de sticlă.După întărirea şi uscarea stratului de glet, şi înaintea aplicării stratului de tencuială decorativă *** pentru faţade, suprafaţa trebuie amorsată cu amorsa pentru tencuieli G colorata in aceeasi nuanta cu culoarea tencuielii decorative. Înainte de aplicarea tencuielii decorative amorsa trebuie să se usuce. La alegerea culorii tencuielii decorative trebuie să ţinem cont şi de faptul că acea culoare aleasă poate avea aspect diferit pe o suprafaţă mică faţă de una mare, iar jocul de umbră - lumină al texturii poate produce un efect vizual diferit faţă de mostrarul de culori. Din acest motiv culorile de pe mostrare au doar caracter orientativ. Înainte de punerea în operă a tencuielilor decorative se vor executa următoarele operaţii de pregătire:
- Pe o suprafaţă se va aplica doar material din acelaşi lot (inscripţionat pe găleată).Dacă acest lucru nu se poate realiza atunci se vor amesteca găleţile de tencuială decorativă din loturi diferite, astfel se va obţine o culoare uniformă.
- Tencuiala decorativă colorată poate fi diluată cu maxim 0,05 – 0,1 l de apă/găleată în funcţie de condiţiile meteorologice, temperaturi ridicate şi în funcţie de capacitatea de absorbţie de apă a suprafeţei suport. Fiecare găleată se va dilua cu aceeaşi cantitate de apă şi se va amesteca cu malaxorul manual la turaţie mică, până la omogenizare.
- Se vor compara vizual culoarea şi omogenitatea tencuielilor amestecate, iar dacă există diferenţe sesizabile se va amesteca toată cantitatea.
Aplicarea şi punerea în operă a tencuielilor decorative este de asemenea foarte sensibilă la condiţiile meteorologice. Nu se poate executa o lucrare de calitate pe vreme caldă şi/sau cu vânt. Mediul cel mai bun de lucru este cel fără vânt şi cu temperatura între (+)15 – (+)25°C. În cazul unor temperaturi între (+)25 – (+)30°C se va lucra numai pe vreme fără vânt şi la umbră. Temperaturile reduse şi umezeala (sub +10 °C, şi umiditatea aerului de peste 65%) pot afecta negativ proprietăţile materialului, respectiv timpul de uscare şi formarea structurii se poate prelungi. Suprafaţa proaspăt executată se va proteja de soare puternic vânt şi ploaie cu ajutorul plasei pentru protecţie schelă.
Termoizolaţia soclului se va face dupa ce anterior sa facut hidroizolatia soclului.Termizolatia soclului se va executa  în mod asemănător celor descrise mai sus, dar în loc de polistiren EPS se vor folosi polisitirenul extrudat XPS cu suprafaţa striată. La subsoluri neîncălzite se recomandă grosime de XPS de min. 5 cm, însă dacă subsolul este încălzit grosimea termoizolaţiei trebuie să fie mai mare. Termoizolaţia soclului nu poate să înceapă direct de la linia trotuarului existent, trebuie lăsat un rost de 1 cm între trotuar şi soclu, rost care trebuie completat cu bandă din spumă. Rostul de la racordul dintre profilul de pornire şi termoizolaţie va fi completat tot cu bandă din spumă. Pe suprafaţa soclului se recomandă utilizarea tencuielii mozaicate *** pentru soclu, aceasta fiind un material rezistent la umezeală şi îngheţ. Sub tencuială este de asemenea necesară amorsarea suprafeţei, cu amorsa ***intr-un strat.Tencuiala mozaicata pentru soclu nu trebuie diluată înainte de utilizare, dar se va omogeniza foarte bine cu malaxorul manual. Tencuiala mozaicată pentru soclu face priză perfectă (în cca. 72 de ore) dacă nu este afectată de precipitaţii, temperatura nu scade sub (+)10°C, iar umiditatea aerului sa fie sub 70%. Pe parcursul aplicării şi în următoarele 6 ore suprafaţa trebuie ferită de curenţi de aer, soare puternic sau temperaturi de peste (+)30°C.

 

 

EasyCookieInfo